patience - ninja

press start / 06.02.2007 16:48 / ~glaurung

Põhja-Saksa kotlettide tapjad. 

Pühapäeva (4.2.2007) õhtul enne Tartust lahkumist kiikasin telekast ühe saksamaa kanali pealt tulevat dokumentaalsaadet ninjadest. Igavesti lolli juttu aeti seal ning nagu alati oli infokilde, mida tegelikult koguda terve saate peale, umbes kaks. Needki olid tarbetud ja varem teada olevad, nagu Nobunaga Ida tapmine ja lassomõõga kasutamine. Venelased tegid vanasti ühe parema filmi, aga see rääkis rohkem spetsiaalüksuste treenimisest, mitte arhailisest ninjutsu’st.

Michael Dudikoff, ise mees ja mees iseIgatahes, nagu Michael Dudikoff ütles: “They’re ninjas.” Pärast seda keeras asi nagu natuke naljakaks.

Pärast väga pikka ootamist õnnestus mul kätte saada selline next-gen retronaudi unistus, nagu Kunoichi/Nightshade PS2 peal. Ajage nüüd silma punni ja jookske guugeldama. See mänguke on selline edasi-arendus-järg geniaalsele 3D ninjatamisele nimega Shinobi. Vabarnamees mängis seda viimast viimati minu juures külas olles ning TSENSEERITUD. Shinobi on mõnes mõttes halastamatum, kui selle järg, sest string-kill-combo süsteemid on rangemad ning vastased kangemad. Samuti sööb Akujiki, Oboro klanni neetud legendaarne katana, Hotsuma elukest aegamööda ära. Järje peategelane, naissoost Hibana, selle pärast esialgu muretsema ei pea, küll aga viib lugu aegamööda selles suunas, et neetud mõõk uuesti oma valdusesse saada ning mitte lasta vastasel sama teha ning mõõga lõpmatut kurjust maailma peale valla lasta.

spoilerNightshade on oma- ette raskem ja samas kergem, kui Shinobi. Selles mängus saab nimelt vabalt üle ääre igalt poolt alla kukkuda, mis tähen- dab kohest surma. Juba esimene tase, kus mängija peab ringi hüppama, leiab aset kahtlaselt tillukese B-2 pommitaja katusel viimase lennu ajal. Juba see peaks aimu andma, millist sorti vertikaalset akrobaatikat see mäng harrastab. Shinobi ise oli samuti üsna lennuhimuline, kuid seekord toimub ligi pool mängust maa ja taeva vahel. Kuid see siin ei ole wire-action, milles vahtkummist nukud puulatvu painutavad, siin on igal tegeleasel kaal ning kui mängija hoog raugeb, vajub ka ninja prantsti maadligi. Kui mängija hoog ei rauge, siis on Hibana suuteline lõpmatuseni ringi dash‘ima.

Selles segases lendamises aga peab üsna kiirest hakkama välja arendama teatavat sorti taktikat, sest iga eduka tapmislöögiga muutub relv tugevamaks ning on suuteline kiiremini vastasi kahjutuks tegema. Mängijale tähendab see iga olukorra otsekohest hindamist ning nõrgemate vastaste vahel lendamist enne suuremate kallale asumist. Tasemelõpu vastaste juures omandab see taktika veel uue mõõtme, sest mängija saab väiksemaid loomi nottides ennast lõpuni laadida ning siis ühe elegantse liigutusega mäekõrguse põrgulise manalateele saata. Kõlab jube lihtsalt ning see ongi kõik väga lihtne.

Nightshade (Kunoichi) Sega PS2 (kes kusagil uut PAL koopiat müügil näeb, andke aga mulle teada)

On ainult üks probleem. Mängija. Mängija, raisk, on inimene, raisk. Ehk siis, isegi kui mängu mehhaanika ning väheproblemaatiline olukorralahendus laseb situatsioone lahendada ilma suurema pingutuseta, siis mängijale pakub see suuremat väljakutset ning viimasest veel kordades suuremat rahuldust, kui trikk puhtalt välja tuleb. Silmamoondamise asemel on siin  lihtne taktika ja kõrgematel raskusastmetel on mäng andestamatu. Huvitaval kombel on väga oluline ruumitunnetus ning tegelikult ka eelnev kogemus: esimese mängimiskorraga tekib ka vähesemate lahingute juures olukordi, kus mängija võiks tegelikult teada vastaste ilmumiste mustreid. Mängija iga liigutus, tate kombinatsioonide hulk, vigastused jne salvestatakse ning esitatakse tasemete lõpul numbriliste ja progress bar näidikutena. Kogu asja mõte on loomulikult 100% kokku saada ning siis sellega laiata.

Ehk siis, kes veel aru ei saanud: kui keegi juhtub selle mängu PAL koopiat kusagil müügil olema (uut koopiat), siis andke aga mulle teada.

4 Responses to “patience - ninja”

 1. fushi Says:

  Hea mäng SEGA’lt?

  Say it ain’t so!

 2. glaurung Says:

  Ära ironiseeri.

  On sul mängu pakkuda või mitte?

 3. Q Says:

  suhteliselt uus koopia.. mingi umm. 700?

 4. glaurung Says:

  Defineeri „suhteliselt uus” ja lisa mingi pilt. Ehk saab kaubelda.